lexgroep.nl

info

Welkom op de website van de hardlopers uit de Lexgroep. De site geeft het laatste nieuws, veel foto’s, uitslagen en inspirerende informatie over deze enthousiaste wedstrijdlopers.

de lexgroeptrainingcoachcontact

Uit welke regio komen de hardlopers?

De Lexgroep is een regionaal talententeam waarvan de lopers in principe woonachtig of werkzaam zijn in provincie Zuid-Holland. De ambiance in de natuurlijke sfeer van de duinen en het strand van Meijendel staat centraal. De lopers motiveren elkaar in een sfeervol team van gelijkgestemde sparringpartners en begeleiding.

Wie zijn ze en waar trainen ze voor?

De Lexgroep is een enthousiast talententeam en vriendenclub die samen trainen. Het zijn talentvolle lopers/loopsters met mogelijkheden voor langere afstanden. Men bereidt zich voor op het lopen van internationale baanmeetings of wegwedstrijden, van baancompetitie tot NK baan; en van de grote (internationale) stadsmarathons tot de Jungfrau Marathon in Zwitserland. De groep zoekt gezelligheid, maar is niettemin zeer gericht aan het trainen met de focus op wedstrijden. Mensen zoeken vaak naar het juiste evenwicht hierin. De trainer/coach Lex van Eck van der Sluijs laat zien hoe dit evenwicht te bereiken is.

Wat is het belang van de Lexgroep als talententeam?

De Lexgroep is als opleidings- en talententeam van groot belang. Er is namelijk behoefte aan een bredere nationale loperstop in Nederland. Deze lopers zouden zich meer moeten zich meer manifesteren in al de grote Nationale wegwedstrijden. Er doen ook te weinig NL-toppers mee als je het vergelijkt met het grote aantal beoefenaars van het hardlopen in de breedtesport. Om meer toppers te kweken zijn regionale talententeams als de Lexgroep dan ook hard nodig. Er zijn naast de Lexgroep nog een aantal talenten teams in Nederland zoals Team Distance Running / Castricum, 4Miles Running Team/Groningen, 7Hills Running Team/Nijmegen, Utrechts Running Team/Utrecht etc. , elk in de eigen regio.

Hoelang bestaat de Lexgroep al?

Momenteel kent de Lexgroep vanaf 1979 al meer dan 30 jaar hardloophistorie. De Lexgroep is met de huidige jaargang (top)atleten uitgegroeid tot een van de ‘A-Merken’ in het Nederlandse midden- en lange afstand lopen. De atleten hebben meer dan 100 NK medailles op de baan, de weg en marathon als indoor behaald. Een aantal Nederlandse kampioenen, internationals en NK-medaille winnaars van midden afstand t/m marathon in deze periode waren: onder andere Patrick Aris, Dickjan Hoogstraten, Cees Jan ‘Bongo’, Joke Kleijweg (2uur 34 en qualifier WK Japan marathon), Huub Pragt (NK marathon), Carlien Harms, Wilma van Onna, Vivian Ruyters, Erika van der Bilt (vierde ranglijst allertijden 5km), Mark Pacque, Vanessa Voskuilen, Barbara Kamp, Eelco de Voogd, Sjors Eichhorn duatlon, Thomas Pieper, Hans Oisterwijk en Cees de Munck etc.

Welke atleten zijn nu actief?

De Lexgroep kent o.a. de beloften Thomas Poesiat, Tony Mauritz, Jurriaan de Rijk en Lindsay van Marrewijk. Een samenstel van Nederlandse kampioenen en daarnaast sparringpartners, die allen liefhebbers zijn van hardlopen. Met de juiste doelen en strategie en een trainer/coach als ervaren stimulator zijn er successen. De huidige lichting heeft de focus vooral gericht op wedstrijden als NK’s t/m EK’s en WK’s. De lopers motiveren elkaar in een sfeervol team van gelijkgestemde sparringpartners en begeleiding. Een ontspannen ambiance staat centraal en wordt gevormd door de atletiekbaan/Den Haag en vooral ook door de natuurlijke sfeer van de duinen en het strand van Meijendel /Wassenaar.

Expertteam is stand by

De Lexgroep kiest voor kwaliteit. Rond de atleten is een team van experts stand by. Dit team wordt geraadpleegd op het gebied van krachttraining, fysiologie, voeding, fysiotherapie, orthomanuele- en sportgeneeskunde en massages etc. Experts zoals Niels Rennes/MAX Health Club, Carlien Harms/Voeding, Peter Visser en Joost Vollaard/Fysio, Wim Brussee/Chiropractie, Don Winter en Weir/ Sportarts en Henk Kraaijenhof/VORTX.

Wie vormen het Comité van aanbeveling van de Lexgroep?

In het Comité van aanbeveling van de Lexgroep zitten vooraanstaande professionals uit de belangrijkste branches: sport en beweging, food, fashion, e.d. Onze partners weten als geen ander wat er speelt in de sport en business.

  • Etienne Lommen: Etienne Lommen is as plastisch chirurg verbonden aan het Schieland Ziekenhuis te Schiedam en sinds 1996 tevens werkzaam in het Medisch Centrum Scheveningen.
  • John Heemskerk / Zier Running: Eigenaar ZierRunning Speciaalzaak, voorheen ABN AMRO, PINK; voormalig toploper op de steeple
  • Huub Pragt / Egyptoloog: Huub veroverde in 1989 in Helmond de Nederlandse titel op de marathon. Gespecialiseerd in het geven van cursussen en lezingen, het begeleiden van reizen en excursies op het vlak van het Oude Egypte.
  • Rob Lindeman / Fox T management: Fanatiek hardloper, is thuis in vastgoed wereld.
  • Wiljo van de Noort / ING
  • Arnoud Muizer / EIM consult, onderdeel van Panteia Consultant
  • Arie Kauffman / Voorheen resp. technisch en algemeen directeur Atletiekunie en Algemeen directeur Judo Bond

Partners, ondersteuners en sponsors

Dankzij bijdrage van sponsors is de Lexgroep in staat om hardlopers in hun zoektocht naar (top)prestaties te ondersteunen: Chiropractie Wim Brussee, Zier Running, MySports, CTM, PRAKTIJK PLASTISCHE CHIRURGIE, LOMMEN BV, Wientjes NVM Woningmakelaars, Max Health Club, EMDAPLAST.B.V., De Bloemist Zoetermeer en AAS opleidingen.

Wat is hardlopen eigenlijk?

Rond en tijdens de trainingen wordt er ook veel gediscussieerd. Wat is hardlopen eigenlijk? Aanverwante vragen zijn: hoe kan je zien dat iemand talent heeft? Hoe zie je in een wedstrijd wie zal gaan winnen? Wat is de essentie van de loopbeweging? Hoe kan je die optimaal (maximaal rendement) trainen? Welke grenzen liggen er bij een dergelijke training? Wat is het effect van een wedstrijdinspanning? En ga zo maar even door ...

Bouwstenen voor het goede antwoord

Er volgen meestal veel antwoorden: kracht en explosiviteit, melkzuurverbranding, uithoudingsvermogen, anaerobe drempel, doorbloeding, voorvoetspanning en souplesse. Maar ook antwoorden als lichtvoetigheid: met minimale inspanning het maximale behoud van de loopimpuls en van landing naar afzet behouden. Stofwisseling, voeding, hart/longfunctie en zuurstofopname. Periodisering en rust. Tactisch inzicht. Wedstrijdplanning en wedstrijdmentaliteit.

Souplesse en training

Allemaal belangrijke bouwstenen. Maar het één trainen bijt in een aantal gevallen het ander. Het gaat om een balans in deze brei van bouwstenen door middel van veel souplesse en ritme trainingen. Traditioneel wordt er veel duurloop (aerobe) en tempo training (anaerobe en vaak op maximaal tempo) uitgevoerd. Met veel (top)atleten is mij gebleken, om in de meeste trainingen juist 'in het midden' te blijven. Het gaat erom de juiste balans te bereiken door een specifieke hoeveelheid en volgorde van duurlopen, heuveltrainingen c.q. kracht, ritme, maar ook herstel, tempotrainingen of wedstrijden te combineren. Het gaat daarbij vooral om 'hoe snel herstel ik'. In het herstel zit de 'groei' van de atleet. Fine tuning tussen trainer en atleet is erg belangrijk. Communiceren tussen atleet en zijn lichaam is een must maar ook met de trainer. De begeleider kan natuurlijk nooit alle wensen van een atleet honoreren, maar je moet wel de effecten ervan doorspreken en in het maatwerk zoeken naar alternatieven.

Visie en missie

Hoe ziet de passie van trainer Lex eruit?

Coachen van de hardloper is de passie van Lex: ‘Mijn doelstelling is iemand meer uit zichzelf te laten halen met: een gezamenlijke duintraining, een trainingsschema op maat, de juiste voeding én begeleiding. Bovendien laat ik de hardloper zien dat gezellig en gericht trainen goed mogelijk is; en ja, zelfs een must.’ Als perfectionist heeft Lex oog voor detail, houdt zich aan afspraken en voelt zich verantwoordelijk. Kortom, je kunt Lex zien als een verbeteraar en volbrenger.

Welke visie heeft Lex op coachen van een atleet?

‘Mijn visie is jou als hardloper de juiste trainingskeuze te laten maken. Allereerst ga ik goed naar jou luisteren en ook kijken naar je training. Daarbij betrek ik de resultaten van zowel wedstrijden als testen. Ook raadpleeg ik zo nodig een aantal experts op gebied van krachttraining, voeding, fysiotherapie, orthomanuele- en sport geneeskunde, etc. Vervolgens maak ik een zorgvuldige analyse van dit alles.
Dan geef ik mede op basis van ervaring als trainer/coach van (top)sporters een advies-op-maat in de vorm van een trainings-, en wedstrijdschema.
De volgende stap is dan jou verder persoonlijk te begeleiden. Daarbij geef ik aan hoe met het trainingsadvies, -schema om te gaan, waarbij managen van de kwaliteit in de uitvoering voorop staat.
Bij dit alles bouw ik uiteraard wel op het doorzettingsvermogen en de discipline van iemand die als een professional kan trainen en streeft naar verbetering in zijn of haar hardloopprestatie. En er is daarbij geen alternatief voor discipline. ’

Kortom de visie van Lex als hardlooptrainer is:

  • atleten helpen de juiste beslissingen te nemen op trainingsgebied
  • de atleet helpen zijn hardlooppotentieel te ontdekken
  • de atleet helpen dit potentieel verder te ontwikkelen

Missie

De missie van de Lexgroep is regionale talenten naar de nationale top brengen. Dat doen we door een optimale omgeving te scheppen voor onze atleten om hun talenten te ontwikkelen en te presteren, in goede harmonie met de groep, met de privé-/werksituatie en met de omgeving. Er wordt voortdurend gezocht naar kansen voor de groep met een verfrissende kijk op zaken.

CV Lex

Lexgroep.nl
Oktober 1979 – heden
In 2005 ben ik de Lexgroep als onderneming gestart. Deze loopgroep had al in 1979 vorm gekregen met door de jaren heen veel Nederlandse internationals. Sinds april 2008 ben ik fulltime actief.

Max Health Club ondersteund door de Lexgroep
Januari 2008 – december 2011

Running&Business Club onderdeel van de Lexgroep.nl
Juli 2006 – december 2011

Onderzoeker EIM BV onderdeel van Panteia
September 1974 – april 2008
Wetenschappelijk medewerker (Bedrijfstakspecialist, Qualitymanager Panteia en Facillitator GroupSytems)

Overig
Coach/trainer Kampioencross Dames ploeg Olympia en Heren ploeg Haag, Leiden dames, Trainer/coach ploeg 4x 1500m Nederlands kampioen in 1985 en 1986 in Nederlandse recordtijd.
Nike trainer/coach en scout midden en lange afstand Nederland vanaf 1990.
Coach NL B ploeg Crosskampioenschap Europese Unie
Plaatsvervangend bondscoach Atletiekunie selectie marathon/cross hoogtestage Ifrane/Marocco
Coach deelnemers Europa cup cross Dames in Madrid
Coach deelnemers aan Marathon Kampioenschap van Italia, Marathon Berlijn, Frankfurt, New York, London etc.
Coach van een aantal deelnemers aan de WK cross in de verschillende jaren

coach Lex van Eck van der Sluijs
adres Architect Krophollerstraat 23
2552 XV   Den Haag
telefoon 06 - 167 902 60
e-mail coaching@lexgroep.nl